O IZLOŽBI

Ilustracija

O IZLOŽBI

Virtualna izložba U službi vizualizacije baštine – hommage fotografima Nini Vraniću, Vinku Malinariću, Rudolfu Bartoloviću, Živku Bačiću i Miljenku Mojašu nastoji baciti svjetlo na zlatno doba konzervatorske fotografije. Vremenski okvir zbivanja je druga polovina 20. stoljeća; mjesto – razgranata konzervatorska služba diljem Lijepe Naše, a akteri – petorica prvih profesionalnih fotografa tada već gotovo pola stoljeća djelatne moderne konzervatorske službe. Redom stupanja u službu fotodokumentiraju: Nikola Vranić u zagrebačkoj konzervatorskoj službi, od 1954. do 1989. godine; Vinko Malinarić u riječkoj, od 1965. do 1992.; Rudolf Bartolović u osječkoj, od 1967. do 1994.; Živko Bačić u splitskoj, od 1973. do 2013. te Miljenko Mojaš u dubrovačkoj, od 1977. do 2012. godine. Svi su oni matičnoj službi bili vjerni dugi niz godina – tri, pa i četiri desetljeća – ostavivši nam u naslijeđe, svaki ponaosob, opus od nekih tridesetak tisuća analognih fotografija iznimne dokumentarne vrijednosti, a nerijetko i više.

S obzirom na navedeno nameće se pitanje: je li moguće tek s jednom izložbom obuhvatiti pet zasebnih autorstava od kojih je svako vremenski i stvaralački bilo više no respektabilno? Vjerujemo da nije. Ostaje stoga nada da će ova virtualna izložba biti temeljem i poticajem nekim novim, opsežnijim, individualnim autorskim istraživanjima i izložbama.

Zaključimo s mišlju kako je stvaralaštvo naših kolega fotografa redovito bilo posvećeno i iznašano sa srcem, uvijek stremeći pozitivnoj praksi stvaranja i dijeljenja, te je kao takvo nepogrešivo pronašlo svoj put do bezvremenosti.

sličica autora
Nikola Nino Vranić
sličica autora
Vinko Malinarić
sličica autora
Rudolf Bartolović
sličica autora
Živko Bačić
sličica autora
Miljenko Mojaš
sličica autora
Konzerva­torska fotogra­fija